بادکش گذاری
Cupping Method
بادکش گذاری روشی است که طی آن یک ظرف شیشه ای یا پلاستیکی مخصوص و تمیز با ایجاد مکش (فشار منفی ) روی پوست بدن بیمار قرار داده می شود تا بر اساس تشخیص پزشک ، درد ،حرارت ، رطوبت ، باد یا سرمای بیماری زا از بدن بیمار خارج گردد . در طب سنتی چین همانند طب سنتی ایران ، بادکش گذاری از زمانهای کهن ، یکی از تکنیک های موثر درمانی در تکمیل طب سوزنی و موکسا گذاری بوده و به وفور استفاده می شده است .در زمانهای باستانی بادکش گذاری توسط شاخ خالی شده حیواناتی نظیر گاو و یا یک قطعه از چوب بامبوی تو خالی با قطر ۷-۳ سانتی متر و طول ۱۰-۸ سانتی مترصورت می گرفته است . از آن زمان تا کنون ، این روش تکامل پیدا کرده و همچنان کاربرد بالینی بسیاری دارد و اندیکاسیون های انجام این روش نیز تنوع بیشتری پیدا کرده است .
امروزه بادکش گذاری به سه نوع انجام می شود :
الف ) بادکش گرم (Fire Cupping) :
در این روش ، ابتدا پزشک یک قطعه پنبه الکل حاوی الکل ۹۶٪ را با پنس یا فورسپس برمی دارد و الکل اضافی آن رابا فشردن پنبه گرفته و آن را شعله ور می کند . سپس بادکش شیشه ای را با دست دیگر برمی دارد و برای مدت یک تا دو ثانیه پنبه الکل مشتعل را در داخل بادکش نگاه میدارد تا هوای داخل بادکش مصرف شود . بعد بلافاصله بادکش را با ضربه ملایمی در محل مورد نظر روی پوست بدن بیمارقرار می دهد . این کار معمولا برای چند موضع تکرار می شود و ممکن است به طور همزمان چند بادکش روی بدن بیمار قرار گیرد .
ب) بادکش سرد :
در این روش ، یک یا چند بادکش پلاستیکی مخصوص که دارای ضامن ورود هوا می باشد ،
توسط یک ساکشن ویژه ایجاد مکش روی پوست بدن بیمار قرار می گیرد .
ج) بادکش تر (Wet Cupping) :
چنانچه پیش ازاتصال بادکش با بدن و به دنبال استریل نمودن پوست با بتادین یا الکل ۹۵٪، جراحتی بسیار کوچک توسط سوزن مخصوص سه گوش (TriangularNeedle) یالانست (Lancet) روی پوست ایجادشود ، به این روش "حجامت به روش طب چینی " یا " بادکش تر" اطلاق می گردد و در اسپاسم های عضلانی دردناک وحاد که از دیدگاه طب سوزنی ناشی از رکودخون (Blood Stasis) می باشد ، کاربرد دارد . پس ازچند دقیقه ، مقداری خون در زیر بادکش جمع می شود که باید با رعایت نکات بهداشتی نظیر عدم تماس خون با بدن پزشک یا دستیار پزشک و استفاده از دستکش جراحی ، تمیزگردد و محل خروج خون توسط یک پنبه استریل خشک برای چند ثانیه فشار داده شود .
مکانیسم تاثیر بادکش از دید طب سنتی چین :
● بادکش گذاری موجب تسهیل جریان خون در بافتها و حرکت انرژی زیستی (Qi) در مریدینهای طب سوزنی می گردد .
● بادکش متحرک می تواند به رفع خستگی ، بهبود جریان خون در پشت و اندامها وکاهش سایز موضعی کمک نماید .
● بادکش گذاری از هر نوع ، به کاهش رطوبت و بلغم ، حرارت غیر عادی ، درد و تورم کمک می کند .
انجام بادکش با رعایت استانداردهای لازم فاقد هر گونه عارضه است . تنها پیامد احتمالی ، بروز تاولهای پوستی
به دنبال خروج بلغم و حرارت از داخل بدن به سمت سطح است که نیاز به تمیز نگاه داشتن موضع دارد.
احساس خستگی که گاهی پس از بادکش گذاری تجربه می شود ، نشانه سم زدایی است و با استراحت و مصرف آب
کافی برطرف می گردد . همچنین پس از جلسه توصیه می شود از قرار گرفتن در محیط دارای باد سرد یا گرمای زیاد هم اجتناب گردد .